Arthur Veen
Trainingsacteur Acteur Achtergrond
Biografie Opleiding Onderwijs Computers Oude Foto's Contact

Levensloop

Ik ben geboren en opgegroeid in Utrecht. Daar heb ik ook gestudeerd: wiskunde, natuurkunde en psychologie. Alles tegelijkertijd; dat kon nog in die jaren. In 1967 maakte ik mijn eerste computerprogramma. Dat deed ik voor de Hongaarse professor Aristid Lindenmayer, later vooral bekend door zijn L-systemen. Wij werkten aan het eeuwenoude probleem van de bladstanden (phyllotaxis). Ik werd uitgenodigd om dit werk voort te zetten aan de University of Pennsylvania in Philadelphia. Daar heb ik vijf jaar gewerkt aan biologische modellen en computer graphics. Tevens heb ik daar mijn Master of Computer Science behaald.

Terug in Nederland werkte ik een paar jaar in de ziekenhuisautomatisering alvorens terug te keren naar de academische wereld. Aan het Mathematisch Centrum (nu het Centrum voor Wiskunde en Informatica) deed ik onderzoek aan parallelle computers (met name dataflow computers). Daarover schreef ik ook mijn proefschrift getiteld De Onbegrepen Puntkomma. Na mijn promotie tot doctor in de Technische Wetenschappen heb ik college gegeven aan universiteiten in Managua (Nicaragua), Nijmegen en Amsterdam.

Vanaf 1987 werk ik in het bedrijfsleven. Ik startte het bedrijf Parallel Computing, waar wij de eerste twee jaar met drie mensen geavanceerde systeemsoftware maakten. Later specialiseerde ik me in technisch management van grote Europese onderzoeksprojecten.

Acteren doe ik al sinds mijn kinderjaren. In de jaren '90 ben ik het serieuzer gaan beoefenen en sinds 1997 is het mijn broodwinning. Mijn vak is trainingsacteren. Daarnaast werk ik als acteur voor film, TV of reclame.