Arthur Veen
Trainingsacteur Acteur Achtergrond trainingsacteur
Visie Regietheater Ervaring Praktische gegevens

Visie

Een rollenspel is, net als een film, een illusie. Maar net zoals een goede film echte emoties teweeg kan brengen, brengt een goed rollenspel de deelnemer tot gedrag dat hij ook in het echt laat zien. Het is net of hij echt tegenover mij zat. Zie hier de magie van het rollenspel.

Die magie komt niet vanzelf. Drie dingen zijn nodig. Allereerst veiligheid, zodat de deelnemer bereid is zich in het rollenspel te verliezen. Ten tweede een authentieke, geloofwaardige acteur. Dat betekent klein, waarachtig spel, waarbij je vergeet dat je naar een acteur kijkt. Ten derde moet de inhoud kloppen.

Veilig
Ik ben oprecht nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en heb bewondering voor mensen die bereid zijn eerlijk naar zich zelf te kijken. Ik leg graag de nadruk op wat goed gaat: het is veel plezieriger en effectiever om iets bij te leren dan om iets af te leren. Als trainingsacteur richt ik mij daarom bij voorkeur op het verder ontwikkelen van de sterke kanten van de deelnemer.
Authentiek
Ik hou het spel heel dicht bij me zelf. Bij iedere rol die ik speel vind ik een deel bij mezelf dat daarop aansluit. Mijn uitgebreide werkervaring in het bedrijfsleven en overheidsinstanties is daarbij een enorme hulp. Dat maakt dat ik gedurende het spel op mijn eigen interne reacties kan vertrouwen en gemakkelijk te be´nvloeden ben door het gedrag van de deelnemer.
Inhoud die klopt
Inhoud is niet belangrijk, het gaat om het gedrag wordt vaak gezegd. Dat is waar: het gaat om gedrag. Maar als de inhoud niet klopt, dan wordt de deelnemer zo afgeleid dat hij aan het onderzoeken van het gedrag niet toe komt. Ik vraag door tot ik de kern te pakken heb en richt me bij het spelen op die essentie. Ik zorg dat ik de details die het levensecht maken helder heb. Dit gaat snel, omdat ik veel situaties herken uit mijn lange ervaring in het bedrijfsleven, het onderwijs en bij overheidsinstanties.